Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Mycha Mycha (6580 niezalogowanych)
36 Postów
MONIKA K
(mooona77)
Nowicjusz
witam...dzieki że zgadzcie sie ze mną niestety jest to niepokojące poniewaz myslałam ze może miałam pecha z doborem znajomych ale jednak tak też czujecie i Wy.Pozostało nam miec nadzieje że wpadnie sie na kogos (normalnego)no i nasze kochane forum ...pozdrawiam wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Witam.Nawiązując do postu mooony uważam tzw. przyjażń jest niemożliwa między mężczyzną a kobietą gdyż kończy się to prędzej czy później łóżkiem .Jest to możliwe tylko u osobników tej samej płci i to do momentu założenia rodziny .Niejedna i nie jeden już sę o tym boleśnie przekonał albo rodzina się rozpadła.A duszą zawsze będziemy w ojczyźnie jaka by ona nie była i kto by nią nie żądził,z tym się człowiek rodzi i umiera.Też tu przyjechałem za pieniędzmi gdyż w kraju po prostu brakowało mi na chleb, taka jest ta nasza polska normalność i to wraca.Coraz częściej jest tak że dwa pokolenia muszą utrzymywać jeden dom co jest nie do pomyślenia w cywilizowanym świecie.Podobają mi się tu dwie sprawy;nikt tu się nie pyta ciebie ile zarobiłeś i dlaczego masz więcej odemnie(niewiem czy ostatnie słowo jest dobrze)1-ną czy 5 koron więcej, dlatego będę tutaj pracował tk długo jak to możliwe i wam też tego życzę narka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
fazi napisał:
Pewnie jestem zarozumialy ale nic na to nie poradze ze wypicie flaszki w sobote z kumplami,czyli sztuka dla samej sztuki(picie dla zabicia czasu), przestalo mnie bawic i wole siedziec w domu albo isc do kina(moj norweski tez nie jest bardzo dobry).

Moze nie tyle zarozumialy co dojrzaly bo w koncu kiedys trzeba dorosnac i ruszyc makowka a nie upijac sie co weekend itd itp...
To juz lepiej isc do kina i choc sprobowac zrozumiec jezyk nam obcy .

retier1 nikt tu nie pyta o zarobki bo moze to sobie sprawdzic na internecie .

Wszyscy tu przyjechali dla pieniedzy i spokoju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Tyle to i ja wiem Sas.Chodziło mi o nasz polski klimat,jeśli to rozumisz to będziesz wiedziała o co mi chodzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Osobiscie na pierwszym miejscu stawiam wlasnie ten spokoj chociaz w kraju mimo to ze zarabialem wmiare dobrze tez mialem problemy z platnosciami nie wspominajac o tym ze przez dlugie lata nie planowalem urlopu czy kupna auta lepszej klasy. Juz tutaj pisalem kiedys- 7.5 godziny pracy a potem mam czas dla siebie,pieniadze ktore zarabiam wystarczaja na wszystkie rzeczy ktorych potrzebuje. Wiekszosc z nas wlasnie dlatego tu jest. Oczywiscie ze czesc duszy zostala gdzies tam w Polsce ale mimo ze jestem tutaj dopiero dwa lata,mysle ze zostane tak dlugo jak to mozliwe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
A to tylko pozadroscic 7.5 godzinnego dnia pracy

Niektorzy maja 12 godzinne robotki... ale cos za cos
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
SAS napisał:

Nie wiem czemu i czego tu pozazdrościć przecież w Norge w 100% obowiązuje system 8T/D ...
Wszystko inne to nadprogramowe godziny do rozliczenia w systemie kwartalnym , półrocznym czy też rzadziej rocznym ...
Niema nigdzie takiego wymogu aby pracować nieprzerwanie po 12T/D.

Natomiast jest taka możliwość , a to są już inne indywidualne klocki każdego z nas..
Nawet w systemie rotacyjnym jak się pracuje po 10T/D..lub 12T/D.. to następnie ma się wolne tak by za dany okres rozliczeniowy wyszło po 7,5T/D. ,
bo jak wszyscy przecież wiemy w Norge za przerwę śniadaniową pracodawca nie płaci...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
To chyba nie istotne kto ile pracuje czy 12 godzin a potem ma wolne czy 8. Wazne jest to ze mozna miec tutaj czas dla siebie,rodziny i zyc(isc do kina na spacer czy siedziec na forum).Co z tego ze w polsce zarabialem srednio okolo 3500 zl! Wracalem do domu padniety o godzinie 17,jadlem,tv i znowu spac. Sobota wolna byla rarytasem. O to mi chodzilo-tutaj czlowiek ma wybor,odrobine wolnosci w tym co chce robic,jak dysponowac swoim zyciem.Masz ochote zbierac zera na koncie to je zbierasz,chcesz miec wolne to je masz.Dla mnie to wiecej znaczy niz suma ktora zarabiam. Jak to Sas napisal cos za cos ale o tym cos decyduje ja a nie pracodawca albo sytuacja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
SAS napisał:

Dlaczego pozazdrościć? 7,5 godzinny dzien pracy to norma.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
fazi napisał:
To chyba nie istotne kto ile pracuje czy 12 godzin a potem ma wolne czy 8.DLA NAS tu już trochę obeznanych z tym tematem faktycznie to jest mało ważne ...
Niemniej napisałem to wszystko tak formalnie aby TE OSOBY Które tego nie znają poznały...
To nie ANGLIA i IRLANDIA , gdzie jak czytam... to znaczna część ludzi pracuje na czarno i w ponadwymiarowym czasie na dodatek za stawki dużo..dużo niższe od oficjalnie najniższych...

Taka niepełna wypowiedź " SAS " może niepotrzebnie trochę namieszać...
Z pozostałą częścią , bezdyskusyjnie się zgadzam każdy tutaj nieprzymuszony do niczego formalnie i w miarę ekonomicznie może robić sobie to na co logicznie ma ochotę ...

To jest fakt bezdyskusyjny bezstresowe podejście do elementu pozyskiwania pieniędzy z naciskiem na normalne życie po godzinach tejże ...

"Mój " Norg z którym pracuję , tłumaczy to tak "...praca jest dla człowieka nigdy odwrotnie .... osiem tim na luzie i do domu do rodziny ...nic na siłę bo jutro też jest dzień... a życie i zdrowie mamy jedno i jak je sobie spieprzymy--/ jedno i drugie /-- to się nie wróci...."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok